Šňupání čokolády jako nový trend?
Za poslední roky se po mnoha tanečních klubech v Evropě a v Americe
rozmohla zvláštní činnost. Ve snaze neporušit zákon, ale přitom do těla
dostat jakési povzbuzující látky, bez kterých si bohužel mnozí lidé
nevědí představit večer na diskotéce, začali někteří nadšenci šňupat
čokoládu. Ve skutečnosti se ale nešňupe čokoláda (jak většina lidí
říká), ale kakaový prášek připravený ze syrových namletých kakaových
bobů, které jsou základem pro výrobu čokolády.
Tento podivný trend se rozmohl nejprve na diskotékách v Berlíně
jako „náhrada“ za alkohol a nelegální drogy. V poslední době se
začíná na mnoha tanečních místech už oficiálně takový prášek
nabízet a to i ve formě tablet či nápoje.
Kakao je skutečně povzbuzující. Už dávné civilizace Mayů a Aztéků
považovali kakaové boby za posvátné a o kakaovníku se domnívali, že je
to dar od Bohů. Semena kakaovníku se často využívala při různých
indiánských ceremoniích a rituálech – a to i z důvodu, aby
účastníky povýšila do „vyššího stavu blaha“, což je v podstatě
totéž, co se děje v současnosti v některých tanečních klubech.
Kakao je skutečně povzbuzující. Už dávné civilizace Mayů a Aztéků
považovali kakaové boby za posvátné a o kakaovníku se domnívali, že je
to dar od Bohů. Semena kakaovníku se často využívala při různých
indiánských ceremoniích a rituálech – a to i z důvodu, aby
účastníky povýšila do „vyššího stavu blaha“, což je v podstatě
totéž, co se děje v současnosti v některých tanečních klubech.
Odborníci zatím s jistotou nevědí jak přesně kakao ovlivňuje lidi,
aby dosáhli opojného stavu, ale existuje řada důvodů, proč by to mohlo
fungovat. Ví se, že syrové kakao obsahuje tyrosin, který je prekurzorem
dopaminu, a tělo na jeho přítomnost reaguje vyplavováním endorfinů –
hormonů štěstí. Kakao je také bohaté na antioxidanty, jako je například
epicatechin, který zvyšuje průtok krve do mozku a svalů, což u lidí
zvyšuje aktivitu a výdrž. Tento antioxidant má prokazatelně pozitivní
účinky na lidský organismus, chrání neuronové sítě v mozku a zlepšuje
kognitivní funkce.

Odborníci zatím s jistotou nevědí jak přesně kakao ovlivňuje lidi,
aby dosáhli opojného stavu, ale existuje řada důvodů, proč by to mohlo
fungovat. Ví se, že syrové kakao obsahuje tyrosin, který je prekurzorem
dopaminu, a tělo na jeho přítomnost reaguje vyplavováním endorfinů –
hormonů štěstí. Kakao je také bohaté na antioxidanty, jako je například
epicatechin, který zvyšuje průtok krve do mozku a svalů, což u lidí
zvyšuje aktivitu a výdrž. Tento antioxidant má prokazatelně pozitivní
účinky na lidský organismus, chrání neuronové sítě v mozku a zlepšuje
kognitivní funkce.
1/2Pokračování článku naleznete na další stránce